zdrowie miodekTo nowezalandzki miód, który ma nadzwyczajne właściwości, ponieważ zwiera methylglyoxal (MGO), który jest naturalnym antybiotykiem, i którego nie znajdziemy w innych miodach.

Pszczoły produkują ten miód z nektaru rosnących tam kwiatów manuka. Miód ten jest odporny na działanie wysokich temperatur. Silnie lecznicze miody są te, które obok nazwy mają liczbę 400+ lub 500+, a najsłabsze mają te z oznaczeniem 100+. Półlitrowy słoik oryginalnego miodu manuka kosztuje ok. 200 zł. Polskie miody nie zawierają MGO, ale w swoim składzie mają wiele innych aktywnych, ważnych dla naszego zdrowia substancji. Dostarczają do naszego organizmu wapnia, fosforu, żelaza, kobaltu, cynku, witamin oraz chlorofilu, flawonów i karotenoidów. Dzięki temu wzmacniają nasz układ immunologiczny, odtruwają organizm, zapobiegają jego starzeniu się i „dezynfekują” go od środka. By poprawić swoją odporność należy pić wodę z miodem. Ponieważ miód zwiera wiele witamin, które są odpowiedzialne za budowanie naszej odporności takie jak: C, PP, B2 i A oraz globuliny i albuminy. By odczuć efekt taką miksturę należy pić przez kilka miesięcy. W przypadku anemii zalecany jest miód gryczany, ponieważ dostarcza dobrze przyswajalnego żelaza. W schorzeniach serca natomiast zalecany jest miód wielokwiatowy, który wzmacnia również wątrobę. A miód lipowy pomaga w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych.