zdrowie domowy ocetJest to bardzo tani sposób na pozbycie się wielu dolegliwości. Ocet powstaje w wyniku fermentacji obierek. Największa ilość cennych substancji znajduje się tuz pod skórką.

Aby przygotować domowy ocet należy wypełnić słoik obierkami z jabłek i ich gniazdami nasiennymi. Następnie zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, do której na jedną szklankę dodajemy dwie łyżki cukry. Słoik nakrywamy gaza i odkładamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 tygodniach ocet jest już gotowy. Przecedzamy go i wlewamy do szklanych butelek, następnie przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu dowolnie długo. Doskonałym momentem na przygotowanie octu jest na przykład pieczenie szarlotki, wtedy nie wyrzucamy skórek ani gniazd. Ocet taki jest cennym źródłem potasu, fosforu, wapnia, siarki, krzemu oraz fluoru. Najważniejszy jest potas, który odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną w organizmie. Jeśli w naszym organizmie zaczyna brakować tego pierwiastka to pojawia się bezsenność, nerwowość, zaburzenia rytmu serca, skurcze mięśni pojawiające się zwłaszcza w nocy. Ale to nie wszystko, ponieważ brak potasu może być przyczyną nadciśnienia tętniczego. Potas jest nadmiernie wypłukiwany z naszego organizmu poprzez zażywanie leków moczopędnych, biegunek, cukrzycy oraz przy piciu dużej ilości czarnej kawy. Domy ocet wpływa korzystnie na prace żołądka i jelit. Leczy alergie, reumatyzm, nerwice, choroby skóry i niedokrwistość. Dostarcza on dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te wpływają dobroczynnie na przewód pokarmowy i florę bakteryjną. Chronią przed miażdżycą, rakiem jelita grubego i otyłością. Ocet taki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu ogranicza się zlepianie płytek krwi i zaparcia. Kwas mlekowy hamuje powstawanie bakterii groźnych dla naszego zdrowia przywracając jednocześnie prawidłową florę bakteryjną. Jedzenie wysoko przetworzonej żywności niszczy przyjazne nam bakterie. Jest przydatny w kuchni do zakwaszania potraw i przyrządzania różnych sosów sałatkowych. Możemy przygotować też mieszaninie do picia w tym celu do połowy szklanki przegotowanej wody dodajemy łyżeczkę miodu i stołową łyżkę octu jabłkowego. Aby wzmocnić odporność na infekcje pij taką mieszaninie 1-2 razy dziennie. Regularne picie leczy także reumatyzm, kamice nerkową, zaparcia i bezsenność. Mieszanina ta przydatna jest przy leczeniu anginy.