blonnikMamy jesień, dni są chłodniejsze, zmienia się też nasza dieta. Coraz częściej sięgamy po tłuste i zawiesiste dania. W wielu przypadkach stanowi to poważne obciążenie dla naszego układu trawiennego. Taki jadłospis nie tylko jest tłusty, ale też pozbawiony błonnika.

jablkoJabłka mogą wiele, na przykład potrafią obniżyć cholesterol. Chodzi o to ze mają w sobie błonnik, czyli pektyny, które mają tez dolność, że potrafią zwilżać cholesterol. Dzięki temu jego poziom we krwi spada. Inne substancje znajdujące się w jabłkach zapobiegają odkładaniu złogów miażdżycowych.

img7Przeprowadzane badania nad żywnością pokazują, że z naszą żywnością nie jest tak źle. Aż 99 proc sprawdzonych produktów miało smak, wygląd, barwę i zapach – czyli wszystko to co kryje się pod nazwą organoleptyczne, zgodnie z deklarowanymi przez producentów. Nie wiele gorzej wypadły badania laboratoryjne badanych produktów, w których była sprawdzana zawartość min. wody, białka, tłuszczu bo 85 proc zgadzało się z przepisami i deklaracjami producenta.

jagodyLeśna jagoda nazywana jest również borówką, czarną jagodą lub czernicą. To roślina wieloletnia z rodziny wrzosowatych o wysokości od 15 do 50 cm. W Polsce zajmuje ona 11 procent powierzchni lasów. Jest to roślina lecznicza o szerokim zastosowaniu. Cenne składniki zawierają zarówno jej liście jak i owoce.

sokOwoce nie tylko są smaczne, ale i dostarczają mnóstwa witamin i mikroelementów. Przecież są one wykorzystywane prze wielu producentów kosmetyków, dlaczego więc nie zrobić sobie upiększającego koktajlu z wybrany owoców. Ekstrakty z owoców są częstym składnikiem kremów i balsamów. Znajdujące się w owocach kwasy są używane do złuszczania naskórka, witaminy odżywiają i nawilżają.